De voordelen van een slowcooker

De voordelen van een slowcooker

De slowcooker is een fantastische keukenhulp die het bereiden van maaltijden met een langere gaartijd nog makkelijker maakt. Niet omdat koken met de slowcooker sneller is, maar omdat het jou de kans geeft om uit de keuken te stappen en iets anders te gaan doen. Maak een wandeling, werk die laatste e-mails nog even weg of doe een boodschapje terwijl de slowcooker veilig door pruttelt in de keuken. Zo verlies je geen kostbare tijd en zet je toch een heerlijke én gezonde maaltijd op tafel die je anders uren zou kosten! Ben je benieuwd naar alle voordelen van het koken met een Crock-Pot slowcooker? Lees dan snel verder.

Bekijk alle slowcookers >

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrisch apparaat waarmee je eenvoudig maaltijden kookt, stooft en braadt, zonder risico op aanbakken of overgaren. De slowcooker bestaat uit een uitneembare binnenschaal en een glazen (klap)deksel. Daarnaast kun je zelf de temperatuur instellen en is de slowcooker voorzien van minimaal twee standen, high en low. Sommige slowcookers zoals de Crock-Pot hebben zelfs een slimme timer-functie! Perfect voor het bereiden van vlees, pudding, groente, paté, saus, cake en zelfs bouillon op afstand.

Hoe werkt een slowcooker?

Voordat je aan de slag gaat met de slowcooker is het handig om te bepalen welke stand je gaat gebruiken. Met zowel de high- als low-stand bereik je namelijk uiteindelijk dezelfde eindtemperatuur. De high-stand werkt alleen sneller naar deze eindtemperatuur toe. De eindtemperatuur ligt namelijk altijd tussen de 95 en 103 graden. Moet een maaltijd langere tijd garen, dan kies je het beste voor de low-stand. Voor een kortere gaartijd kies je het beste voor de high-stand. 

Slowcooker voordelen

Bij Like2Cook zijn we al jaren fan van de Crock-Pot slowcookers. Koken met een slowcooker kent dan ook vele voordelen! Daarom lichten wij hieronder de belangrijkste 5 voordelen van de slowcooker voor jou uit.

Koken met een slowcooker is:

  • Gezond
  • Eenvoudig en perfect voor de multi-tasker
  • Energiebesparend door het lage verbruik
  • Tijd- en geld besparend
  • Veilig in gebruik

Ontdek onze slowcookers >

Koken met de slowcooker is gezond én lekker

Het grootste voordeel van koken met een slowcooker is dat het erg gezond is doordat je geen boter of olijfolie hoeft te gebruiken tijdens de bereiding. Daarnaast komen de smaken van de ingrediënten ook meer tot hun recht in een slowcooker. Groenten blijven knapperig en doordat je de temperatuur van een slowcooker zelf kan regelen wordt je vlees nóg malser in de Crock-Pot. Hoe kan dat? Neem een willekeurig stukje vlees. Het weefsel van vlees bevat verschillende soorten eiwitten, elk met een eigen functie. Wat in dit geval van belang is: bij 55 graden gaan zogeheten myosinevezels krimpen, waardoor spiercellen vocht loslaten. Deze taaiere moleculen, die als functie hebben de spieren stevig bij elkaar houden, smelten. De vrijgekomen gelatine lost op in het stoofvocht waardoor je zowel een mals stuk vlees hebt als een heerlijke rijke jus!

Koken met de slowcooker is eenvoudig

Een ander voordeel van de slowcooker is dat iedereen het kan! Doe alle ingrediënten in de Crock-Pot en laat de slowcooker het werk doen. Kies je voor een slimme slowcooker, zoals de CR066 Crock-Pot, dan wordt eten bereiden helemaal een fluitje van een cent. Dit is namelijk de eerste slowcooker die zelf de ideale bereidingstijd bepaalt! Met de innovatieve Time Select functie stel je tot 12 uur van tevoren in hoe laat je wilt eten, welk hoofdingrediënt je gebruikt en de hoeveelheid die je gaat maken. De Crock-Pot zorgt vervolgens voor een heerlijke maaltijd op het ingestelde tijdstip. Mocht je toch later willen eten dan blijft de maaltijd perfect op temperatuur met de automatische warmhoudfunctie.

Het verbruik van de slowcooker is laag

De slowcooker heeft ook een lager energieverbruik. Zelfs als je het apparaat langere tijd gebruikt. Op stand LOW is het stroomverbruik van de slowcooker niet meer dan 150 watt. Op stand HIGH verbruikt de slowcooker niet meer dan 210 watt. Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan dan verbruikt hij minder dan wanneer je kookt met gas of een oven! Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van de slowcooker.

Koken met een slowcooker bespaart tijd én geld

Door het lage energieverbruik van een slowcooker bespaar je geld. Zo zal ook iets minder duur vlees op je tong smelten. De Crock=Pot slowccoker maakt namelijk mals! Bovendien krimpt het vlees in de Crock-Pot slowcooker nauwelijks. Bereid je jouw vlees normaalgesproken in de oven, pan of braadpan? Dan is dit niet het geval. Vlees in de oven verliest gemiddeld 25% aan gewicht, in de braadpan is dit zelfs 35%. Met de slowcooker krijg je dus sowieso meer waar voor je geld! Daarnaast bespaar je tijd met de slowcooker. Je hoeft namelijk niet meer in de keuken (of zelfs thuis) te zijn als jouw maaltijd bereid wordt.

De slowcooker is veilig én PFAS-vrij

Als je de slowcooker op de juiste manier gebruikt is deze net zo veilig als je koelkast of tv die 24 uur per dag ingestoken is. Voedselveiligheid is wel een aandachtspunt. Gebruik je bijvoorbeeld de timerfunctie in de zomer? Dan is het niet aan te raden om jouw vlees 's ochtends als in de slowcooker te plaatsen. Qua materiaal hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. De binnenpannen van de Crock-Pot zijn namelijk gemakt van keramiek, duraceramic, aluminium of aardewerk. En alle slowcookers zijn PFAS-vrij om heerlijk gezond te kunnen koken!

Ja, ik wil een Slowcooker kopen >

Slowcooker recepten

Met al deze voordelen wil je toch iedere dag koken met een slowcooker? Ben je nog op zoek naar slowcooker recepten? We hebben prachtige Crock-Pot slowcooker boeken ter inspiratie in onze shop. Ben je vegetarisch of probeer je minder vlees te eten? Bekijk dan ook zeker Het Vegetarisch Slowcooker kookboek. Dit kookboek staat vol gezonde slowcooker recepten!

Ontdek alle gezonde slowcooker recepten >